Variety Is the Spice of Life
MOBILITATE ERASMUS ÎN CROAȚIA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”LUCIAN BLAGA” JIBOU
Participarea la proiectul Erasmus + „Variety is the spice of life” a devenit o realitate din cauza nevoilor părinților, elevilor și a personalului didactic din școala noastră de a aduna cât mai multe informații despre bunele practici în îndrumarea copiilor din grupurile de minorități și a celor cu dizabilități.
În cadrul acestui proiect, în perioada 25-30 aprilie 2022 a avut loc o mobilitate transnațională. În cadrul acestei activități a proiectului, profesorii și elevii participanți s-au întâlnit în Croația pentru schimb de experiențe. Din școala noastră, preofesorii care au însoțit elevii au fost prof. Barburaș-Pacurar Cătălin – directorul Școlii Gimnaziale Lucian Blaga Jibou și prof. Borzan Mircea. Aceasta reprezintă prima mobilitate din cadrul proiectului „VARIETY IS THE SPICE OF LIFE”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +, acțiunea cheie KA2, nr referință: 2020-1-PL01-KA229-081426, perioada de desfașurare fiind 1.09.2020-31.08.2023.
Partenerii incluși în proiect sunt: Școala Podstawowa nr 31 din Orła Białego, Polonia (coordonatorul proiectului), Școala Gimnazială Lucian Blaga, Jibou, România, Școala Elementară Bogoslav Sulek, Croația, și Grupul Școlar Gil Paes, Portugalia.
Scopul acestui efort educațional este de a activa elevii cu dizabilități și CES, de a încuraja studenții obișnuiți să colaboreze și să coopereze cu ei și, de asemenea, să se familiarizeze cu cultura minorităților școlare. Atât școala noastră cât și școlile partenerilor din proiect se confruntă cu serioase probleme legate de motivarea, activarea și prevenirea părăsirii timpurii a școlii în rândul elevilor cu nevoi educaționale speciale, cu tulburări emoționale, cu tulburări din spectrul autist, dizabilități și imigranți.
La această activitate a proiectului au participat câte doi profesori din fiecare școală parteneră, iar pentru o săptămână, s-au derulat sedinte de lucru bazate pe tematica proiectului, întâlniri cu reprezențanți ai comunității locale, excursie într-o localitate apropiată, vizitarea facilităților școlii gazdă. Profesorii au avut ocazia de a schimba idei despre practicile diferite din școlile lor, copiii au avut oportunitatea de a socializa cu copii de vârsta lor din alte medii, alte culturi și de a-și forma o idee despre diversitatea prelevantă.
A fost o săptămână emoționantă și plină de activități. A fost un bun prilej de a cunoaște toți partenerii din proiect, după o lungă perioadă de mobilități desfășurate on-line.
„La întoarcerea din Croația, am organizat diseminarea mobilității la care au fost invitate toate cadrele didactice din școală iar elevii participanți au prezentat activitățile desfășurate și calendarul mobilității transnaționale.” a declarat domnul director prof. Barburaș-Pacurar Cătălin, coordonator al mobilității.